Sweeten hand-picks the best experts for your renovation project

Back in May, we gave a teaser of two long-term construction projects we’ve been patiently following: first, the conversion of a historic paper doily factory, and second, a gut home renovation in the West Village. This week, we’re back in the West Village with theSweeten network member Maslow Interiors, LLC, to give a real first look into the construction process as this project nears completion.

After a loyal 29 years in their West Village flat, homeowners Ron & Suzen have undertaken a full-out gut renovation of their 1,000 sqft space. The former 2-bed, 1-bath will get an entirely new 1-bed, 2-bath layout, including all new mechanicals and gorgeous finishes to boot. As Peter Maslow, owner of Maslow Interiors, put it, the scope of work touches all surfaces in the apartment.

Because so much is involved, construction on this project will run a total of 7 to 8 months. Here’s what the space looked like at about 5.5 months in; the view is taken from the living/guest room area in the back of the apartment.

Construction always seems to gain momentum as a project nears completion –here’s  a similar view of the kitchen ‘box’ at both 5.5 months and 6.5 months.

In the new plan, the kitchen had been relocated from the back of the home to the center, and, adding to it’s prominence, the architect designed it as a distinct cube form (–aka. ‘the box’) which had to be constructed with extreme precision. The exterior of ‘the box’ will feature solid oak paneling.

Framing the west kitchen opening, white laquer panels are clamped in place while their adhesive dries. White laquer panels will also be used throughout the finished kitchen.

Looking from the kitchen into  the dining and living areas. Throughout these spaces we can see where soffits have been designed into the ceiling in order to  conceal mechanical ductwork. The main living space at the back of the apartment will also double as a guest bedroom.

In order to accomodate privacy when the guest bedroom is needed, the architect designed a large 9′ x 6′ pocket door to partition the space. Like this intersection where the soffit meets the partition wall, we love all of the crisp, modern details throughout the new design and how they play off the original exposed brick that runs throughout the space.

Peter pointed out this window detail, explaining that the old window casings were 12″ wide wooden boards –and they were ugly. When the windows were replaced, he and the architect wanted to use a casing that would better fit the new design, but did not want to spend the money on re-bricking (or fuss with matching masonry lines, etc.). Above the window, there was an exposed, old wooden lintel which matched closely to some reclaimed studs that Peter had at home. So, they were able to custom cut the old studs down to infill the gap around the new casings –brilliant!

In the new master bath we got a peek at the newly laid Thassos marble basketweave tile.

The master bedroom is the only space that did not relocate during this renovation, but the windows were replaced, HVAC & electric were updated, and a new master bathroom was added. Here, one of Peter’s crew is skim coating, in order to prep the bedroom for fresh paint.

Since the new master bathroom cut into the bedroom, some of the ceiling moldings had to be cut down. So, to recap the trimmed moldings, Peter’s team ‘pulled’ the plaster profiles on site –very tricky, but a perfect match. When finished, all the moldings will be painted white.

We’re looking forward to new updates on this renovation in the coming weeks! Many thanks to Ron & Suzen and to Peter Maslow.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Posted by: Shera Categories: Construction, On Site, Site Visit 3

3 Comments

  1. Posted by Basketweave Tiles on June 10, 2013 | 9:20 am

    Thanks for sharing your amazing blog. I finished this right now and thinking that it is the perfect blog I was looking for . Never stop writing, and keep up such an informative blogs. Best wishes for you.

    Basketweave Tiles

Add a comment

Your email will never be published or shared.